RAPORTUL ÎM “GLC Bălţi” cu privire la activitatea financiar-economică şi de producţie pentru anul 2019
RAPORTUL ÎM “GLC Bălţi”
cu privire la activitatea financiar-economică şi de producţie
pentru anul 2019
Întreprinderea municipală ”Gospodăria Locativ-Comunală Bălți” este fondată de către Consiliul mun. Bălți și își desfășoară activitatea în conformitate cu atribuțiile delegate de primăria mun. Bălți.
Pe parcursul perioadei de raportare întreprinderea şi-a desfăşurat activitatea din contul mijloacelor băneşti acumulate din achitarea de catre populaţie a plăţii pentru deservirea tehnică a blocurilor locative şi a echipamentelor tehnice din interiorul blocului; deservirea tehnică a ascensoarelor, în baza tarifelor în vigoare; salubrizarea şi curăţirea sanitară a terenurilor aferente blocurilor locative a municipiului ; plata din locaţiune a proprietăţii municipale; plata pentru deservirea tehnică a blocurilor locative; veniturilor de la prestarea serviciilor cu plată persoanelor fizice şi juridice; subsidii, finanţate direct din bugetul local pentru efectuarea lucrărilor, care nu sunt incluse în tarif în conformitate cu Hotărîrea Guvernului № 191 din 19.02.2002.
Conform datelor operative din cadrul evidenţei contabile a întreprinderii veniturile totale în anul 2019 au constituit 35580,0 mii lei. Cheltuielile au atins suma de 32429,8 mii lei. Rezultatul activităţii financiar-economice a întreprinderii reprezintă un profit (pînă la impozitare) în mărime de 3150,2 mii lei.
Partea de venituri (fără TVA) este constituită din următoarele surse:
- veniturile din tarifele în vigoare: din suma calculată de 26836,0 mii lei, veniturile efective au constituit 27220,7 mii lei, iar nivelul de plată a atins în mediu 101,4 % (ținând cont de rambursarea datoriei anilor precedenți).
- veniturile din locaţiunea proprietăţii municipale și deservirea tehnică a blocurilor locative: 996,0 mii lei;
- finanţare bugetară: 7493,6 mii lei;
- alte venituri: 234,2 mii lei.
Suprafaţa încăperilor aflate în locaţiune în anul 2019 a constituit 2063,3 m².
Suprafaţa încăperilor aflate în locaţiune contra plată reprezintă 935,4 m2.
Suprafaţa încăperilor aflate în locaţiune fără plată (în temeiul deciziilor Consiliului mun. Bălţi) a constituit 1127,9 m2 sau 54,7 % din suprafaţa totală aflată în locaţiune în anul 2019.
Suma calculată pentru locaţiunea proprietăţii municipale a constituit 555,5 mii lei. Plata efectivă în anul 2019 a constituit 562,75 mii lei (ţinînd cont de rambursarea datoriei).
În anul de raportare cu agenţii economici au fost încheiate 142 de contracte pentru deservirea tehnică a blocurilor locative (încăperi nelocuibile) cu suprafaţa totală de 18754,1 m².
Suma calculată pentru perioada de raportare a constituit 440,5 mii lei, au fost achitate – 404,25 mii lei.
În anul 2019 au fost încheiate 36 de contracte pentru folosirea subsolurilor blocurilor locative municipale pentru instalarea reţelelor tranzit de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de telecomunicaţii şi internet, alte servicii cu plată. Suma calculată la acest articol de venituri a constituit 234,2 mii lei, iar plata efectivă – 174,7 mii lei (ţinînd cont de rambursarea datoriei).
În anul de raportare în gestiunea ÎM «GLC Bălţi» se numărau 435 blocuri locative cu 21 607 apartamente. Suprafața totală a fondului locativ municipal constituie 989,5 mii m², deservită de angajaţii întreprinderii, care în mediu au format un număr de 304 persoane pe anul de raportare.
Întreprinderea a îndeplinit în întregime acţiunile planificate pentru pregătirea fondului locativ pentru perioada de toamnă-iarnă 2019-2020, alte lucrări planificate, şi a depus efortul pentru îndeplinirea la maxim a însărcinărilor parvenite pe parcursul anului.
Volumul lucrărilor efectuate se află într-o dependenţă directă cu achitarea totală şi în termen a plăţilor comunale şi a veniturilor, acumulate în baza tarifelor în vigoare. Pe parcursul anului de raportare au fost efectuate următoarele volume de lucrări de deservire tehnică şi reparaţie a elementelor constructive a blocurilor locative:
* reparaţia acoperişurilor: 32694,6 m2;
* inclusiv reparaţia acoperişurilor din ardezie – 4525,0 m²;
* reparaţia şi înlocuirea ferestrelor şi uşilor în locurile de uz comun – 237,9 m2;
* înlocuirea uşilor deteriorate din lemn cu uşi de metal - 13 buc;
* etanşarea rosturilor la panouri – 2632,0 m;
* reparaţia scărilor din blocurile locative - 223 scări;
* reparaţii la faţade – 5490,0 m2;
* reparaţia şi înlocuirea sistemelor de evacuare a apelor meteorice – 10291,0 m;
* curăţarea jgheaburilor – 9312,0 m;
* curăţarea gurii de canal pentru evacuarea apelor meteorice – 127,0 m;
* efectuarea lucrărilor pentru pregătirea blocurilor locative de aprovizionare cu gaze naturale, verificarea tehnică a 17893,0 m şi curăţarea a 12300,0 m de canale de ventilare.
Din volumul total de lucrări de reparaţie complexă a acoperişurilor, volumul acoperişurilor cu membrane bitumoase a constituit 28169,6 m2, inclusiv pe o suprafaţă de 19718,7 m2 au fost efectuate reparaţii în două straturi, care constituie 70,0 % din volumul total de acoperişuri cu membrane bitumoase reparate. Lucrările de amorsare cu citom a acoperişurilor au fost efectuate pe o suprafaţă de 12326,4 m2 sau 40 la sută din volumul total de lucrări executate. De asemenea la reparaţia acoperişurilor au fost efectuate lucrări de reparaţie a stratului de etanşare pe o suprafaţă de 2772,7 m2, ce constituie 9 % din volumul total de acoperişuri cu membrane bitumoase reparate.
La reparaţia copertinelor de intrare în blocul de locuit, de asemenea a fost implementat un proces nou. Luînd în consideraţie faptul, că în casele construite anterior uzura plăcilor din beton armat a vizierilor a ajuns practic la nivel de 100 %, este necesitatea de a efectua reparaţia lor cu o combinaţie optimă de preţ, calitate şi durata de exploatare. Pentru redarea unui aspect estetic a caselor, asigurarea pe termen lung a elementelor constructive la impactul condiţiilor meteorologice, pe parcursul anului de raportare au fost efectuate lucrări nu numai de instalare a copertinelor de intrare în blocul de locuit din tabla cuţată şi ardezie, dar şi recuperarea elementelor grupei de intrare, si anume: reparaţia treptelor la intrarea în scară şi suprafaţa scărilor din bloc, inclusiv cu instalarea plăcilor ceramice, la necesitate.
Paralel cu volumele de lucrări enumerate mai sus au fost îndeplinite lucrări de reparaţie la pazii, aştereală, schimbul căpriorilor, coamelor, hote de ventilaţie, reparaţii la tencuieli, pardoseli şi alte tipuri de lucrări.
Angajaţii serviciului pentru deservirea tehnică şi reparaţie a echipamentelor inginereşti au asigurat funcţionarea continuă a sistemelor interioare de alimentare cu apă şi evacuarea apelor uzate, a sistemelor interioare de încălzire centrală cu efectuarea unui complex de lucrări de revizuire a sistemelor inginereşti, lucrări de lichidare a deteriorărilor din sistemele de alimentare cu apă, de evacuare a apelor uzate şi a sistemelor interioare de încălzire centrală, lichidarea scurgerilor din sistemele inginereşti, schimbul sectoarelor deteriorate şi altor lucrări. În timpul pregătirii fondului locativ municipal pentru perioada de toamnă-iarnă au fost create condiţii de funcţionare a sistemelor pentru prestarea continuă a serviciilor de încălzire centrală în blocurile locative municipale. În conformitate cu regulamentul tehnic de exploatare a sistemelor de încălzire centrală, în 409 blocuri locative a fost efectuată proba de încercare hidraulică la presiune a acestor sisteme. La echipamentele inginereşti interioare au fost înlocuite 3378 m de ţevi deteriorate şi 613 unităţi de armaturi de închidere-reglare.
În regim de serviciu de 24 ore a activat serviciul de intervenţie şi dispecerat.
Numărul total de chemări, înregistrate de serviciul de dispecerat a constituit 16718 cereri, inclusiv: la sistemele de alimentare cu apă şi evacuarea apei uzate – 7548 cereri; la sistemele de încălzire centrală – 5104 cereri; la deservirea tehnică şi reparaţia ascensoarelor – 4066 cereri. Au fost localizate şi soluţionate de către lucrătorii echipelor de intervenţie 5431 situaţii de avariere, iar 7221 de adresări au fost soluţionate de către angajaţii sectoarelor de producere.
Ca şi în anii precedenţi, lucrătorii întreprinderii au efectuat lucrări de reparaţie capitală a reţelelor interioare de apeduct şi canalizare cu participarea locatarilor în 12 blocuri a fondului locativ municipal.
Muncitorii serviciului de salubrizare au asigurat salubrizarea a 104,8 mii m2 de scări şi 132 de camere de acumulare a deşeurilor, circa 800,0 mii m² de terenuri aferente blocurilor locative, precum şi 235,0 mii m² de teritorii de uz comun din interiorul cartierelor, unde au fost evacuate 10419 m3 de gunoişte.
Serviciul pentru deservirea tehnică a ascensoarelor ÎM “GLC Bălţi” a îndeplinit lucrări de deservire tehnică şi exploatare a 129 ascensoare din fondul locativ municipal. De asemenea de către angajaţii serviciului au fost prestate lucrări de deservire tehnică la 4 ascensoare, deservite în bază de contract din blocurile locative a APLP şi agenţilor economici.
Una din activităţile întreprinderii reprezintă pregătirea documentelor pentru privatizarea fondului locativ.
Luînd în consideraţie prelungirea termenului procesului de privatizare, în anul 2019 s-a continuat lucrul pentru primirea şi pregătirea documentelor la privatizarea fondului locativ. Pe parcursul anului au fost depuse 59 de cereri referitoare la privatizarea fondului locativ. Ca urmare a rezultatelor comisiei pentru privatizarea fondului locativ, Consiliul municipal a acceptat privatizarea a 45 apartamente în sumă totală de 1229,0 mii lei. Pe parcursul anului de raportare au fost eliberate 84 contracte de vînzare-cumpărare, primire-predare a apartamentelor în proprietate privată. Suma mijloacelor financiare, acumulate în urma privatizării apartamentelor cetăţenilor, a constituit 1589,6 mii lei; impozitul privat – 15,9 mii lei.
Pe parcursul anului 2019 au fost depuse 2235 petiţii, inclusiv prin intermediul „Ghişeul unic” a întreprinderii şi audienţa personală a conducătorului, dintre care 1919 au fost soluţionate, 316 sunt la control; prin intermediul primăriei mun.Bălţi au parvenit 303 petiţii, dintre care 206 au fost soluţionate, la control – 97 (a fost expediat răspuns intermediar).
Paralel cu activitatea de bază au fost efectuate şi alte lucrări, care nu sunt incluse în tarifele pentru deservirea tehnică şi sunt finanţate din bugetul local în conformitate cu Hotărîrea Guvernului RM № 191 din 19.02.2002 în sumă totală de 4232,9 mii lei, inclusiv:
- măsurile de protecţie civilă a populaţiei şi de întreţinere a obiectelor de protecţie civilă și reparatia adăpostului de protecție împotriva radiațiilor – 278,1 mii lei;
- eliberarea diverselor certificate, copii şi extrase ce ţin de competenţa gestionarului, la solicitarea organelor interne, militare, administrative, de asigurare socială şi autorităţilor administraţiei publice locale, înregistrarea şi evidenţa populaţiei – 311,2 mii lei;
- combaterea rozătoarelor şi insectelor în fondul locativ – 369,5 mii lei;
- amenajarea terenurilor de uz comun din interiorul cartierelor – 853,2 mii lei;
- compensarea veniturilor ratate – 370,9 mii lei;
- salubrizarea terenurilor de uz comun din interiorul cartierelor, transportarea deşeurilor la poligon – 2050,0 mii lei.
Din contul mijloacelor financiare alocate pentru îndeplinirea măsurilor de protecţie civilă a populaţiei şi de întreţinere a obiectelor de protecţie civilă în anul de raportare au fost efectuate antrenamente şi instruiri cu subdiviziunile de protecţie civilă, inclusiv antrenamente de încărcare-descărcare a echipei cu deplasarea lor în or. Drochia la depozitele de PC; de asemenea au fost petrecute lecţii cu personalul de conducere, muncitori şi slujbaşi; antrenamentele subdiviziunilor de protecţie civilă în cazul situaţiilor excepţionale; testarea acţiunilor pentru semnalul de avertizare ”Atenţie tuturor”; antrenamente cu subdiviziunile de înştiinţare şi adunare a personalului; antrenamente cu echipele de cercetare şi observare; participarea în cadrul comisiei de examinare a sectoarelor cu alunecări de teren în mun.Bălţi; participarea în cadrul comisiei pentru examinarea digurilor şi lacurilor, amplasate pe teritoriul mun. Bălţi.
Din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul local pentru eliberarea diverselor certificate, copii şi extrase ce ţin de competenţa gestionarului, la solicitarea organelor interne, militare, administrative, de asigurare socială şi autorităţilor administraţiei publice locale, pe parcursul perioadei de raportare au fost eliberate 5537 certificate, 678 caracteristici şi alte documente solicitate, ce ţin de competenţa întreprinderii.
Din contul surselor bugetare alocate pentru lucrările de combatere a rozătoarelor şi insectelor în fondul locativ au fost efectuate lucrări de deratizare la 132 de camere de colectare a deşeurilor, dezinsecţie şi deratizare a subsolurilor blocurilor locative a fondului locativ municipal, transmis în gestiunea ÎM „GLC Bălţi”.
Din contul mijloacelor financiare alocate pentru amenajarea teritoriilor de uz comun au fost efectuate lucrări pentru întreţinerea şi deservirea terenurilor de joacă pentru copii şi elementelor de joacă pentru copii instalate anterior, completarea nisipierilor cu nisip, instalarea elementelor de amenajare a teritoriilor. Din contul surselor alocate pentru amenajarea teritoriilor au fost efectuate următoarele lucrări în anul de raportare:
1) amenajarea a 8 terenuri pe teritoriile din interiorul curţilor municipiului pe următoarele adrese: str. Bulgară 50b; str. Eminescu 7; str. M. Viteazul 69; str.Cehov 80; str.Conev 28; str. Zadnipru 2; str. Bulgară 50a; str. Stamati 26.
2) pregătirea a 34 terenuri pentru instalarea complexe de joacă şi elementelor de joacă pe următoarele adrese: str. Bulgară 68,154-156,150,150/2,80-82-94-96,81-79; str. Conev 34-36,1-3,28; str. Decebal 168,97; str.Al.cel Bun 8-10,44; str. Borodina 26; str. Ostrovschi 44; str. Coroban 6; str. Malinovschi 6,8; str. V.Puiu 28A; str. T.Vladimirescu 2,45; str. Belinschi 4; str.B. Glavan 37-35,25,13; str.C. Eșilor 102; str.Suceava18,1; str. Strîi 17; str. Independenței 8; bul. M.Eminescu 1; str. Crîlova 3; str. S.Nicolai 47; str.Sciusev 1,3; str. Cehov 80.
3) întreţinerea şi deservirea terenurilor de joacă instalate anterior şi elementelor de joacă;
4) instalarea urnelor pentru gunoi – 58 bucăţi;
5) instalarea a 206 de bănci;
6) instalarea elementelor de amenajare (garduri, dispositive de scuturat covoare şi uscat rufe ş.a.) în număr de 17 bucăţi;
7) au fost împlute nisipiere cu 19,95 m3 de nisip;
Începînd cu anul 2017, în conformitate cu decizia CMB scutirea pentru categoriile de persoane social-vulnerabile nu se calculează la diferenţa dintre tariful anterior şi tariful actual, dar pentru tariful în vigoare. Pentru executarea deciziei respective, în anul de raportare bugetul municipal a direcţionat 370,9 mii lei.
Nu au rămas fără atenţie şi locuitorii blocurilor cu apartamente, ale căror acoperişuri au avut nevoie urgentă de reparaţii. La suma planificată de 1100,0 mii lei, în anul de raportare pentru aceste scopuri întreprinderea a cheltuit 3767,4 mii lei din contul subsidiilor, ceea ce depăşeşte aproximativ de 3,5 ori mijloacele financiare planificate din bugetul municipal. În condiţiile create, luînd în consideraţie plîngerile locatarilor privind starea deplorabilă a acoperişului apartamentului, în cadrul volumului total de finanţare neschimbat, întreprinderea a fost nevoită să solicite suplimentar mijloace financiare din contului bugetului, ceea ce a permis în anul de raportare efectuarea lucrărilor a 21,1 mii m2 de acoperiş pentru 542 apartamente a bălţenilor.
Cu părere de rău, în perioada de raportare nu au fost realizate toate acţiunile, prevăzute de Strategia de dezvoltare durabilă a municipiului Bălţi pe anii 2016-2019. Mai mult ca atît, în legătură cu lipsa investitorilor potenţiali, pînă la momentul actual nu a fost elaborat proiectul privind izolarea pereţilor exteriori a caselor de locuit cu 5 şi 9 etaje.
Lipsa unei programe aprobată de stat pentru reparaţii capitale a fondului locativ nu permite la nivel local asigurarea gestionării eficiente a fondului locativ municipal, de asemenea nu permite atragerea investiţiilor pentru efectuarea lucrărilor respective. Astfel, se majorează cheltuielile pentru efectuarea operaţiunilor tehnice, legate de reparaţii capitale, ceea ce duce la creşterea costurilor reparaţiilor curente şi întreţinerea caselor de locuit.
Sarcinele de bază a întreprinderii pentru anul 2020 rămîn a fi întreţinerea în stare tehnică satisfăcătoare a fondului locativ municipal, asigurarea funcţionării echipamentelor inginereşti pentru prestarea continuă a serviciilor furnizorilor către consumatorul final, asigurarea calităţii serviciilor prestate.
Administrator interimar ÎM “GLC Bălţi” Tatiana Chiaburu